Basis/kader

De VMBO basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen is er voor leerlingen die naast het leren uit het boek ook graag met hun handen werken. In deze leerwegen wordt veel praktijk aangeboden. In het derde leerjaar wordt gestart met een beroepsopleiding waarbij een keuze gemaakt wordt voor een profiel wat aansluit op een mogelijke vervolgopleiding. Een diploma basisberoepsgerichte leerweg geeft toegang tot een MBO opleiding niveau 2 (basisberoepsopleiding) en een diploma kaderberoepsgerichte leerweg geeft toegang tot niveau 3 (vakopleiding) of 4 (middenkaderopleiding) van het MBO.

 

Profielkeuze basis/kader

In het rooster van een basis- of kaderleerling in leerjaar 3 of 4 op het DBC zijn 12 uren beroepsgericht onderwijs opgenomen. De profieldelen worden voor 6 lesuren in de week aangeboden. De basis- en kaderleerlingen kiezen uit twee verschillende profielen. Het gekozen profieldeel wordt afgesloten met een centraal schriftelijk praktisch eindexamen (CSPE) aan het einde van leerjaar 4. De andere 6 beroepsgerichte uren worden besteed aan de keuzevakken.

De Profielen basis/kader geboden op het DBC zijn:

  • Zorg & Welzijn
  • Horeca, Bakkerij & Recreatie

De profielen bieden een uitstekende aansluiting bij het vervolgonderwijs in het MBO en zijn bovendien sectoren waar binnen onze regio voldoende werkgelegenheid is.
 

Zorg & Welzijn

Deze opleiding is gericht op opvoeding, zorg en welzijn. De leerlingen besteden tijdens hun opleiding aandacht aan o.a. gezondheid en leefstijl, zorg voor ouderen en zieken, activiteitenbegeleiding voor kinderen en jongeren en thuiszorg. Basisvaardigheden zoals huishoudelijke taken, eenvoudige maaltijden bereiden en omgang met mensen komen hierbij aan bod. Zorg & Welzijn is een brede opleiding die leerlingen voorbereidt op beroepen zoals doktersassistent, tandartsassistent, onderwijsassistent en medewerker kinderopvang.

Horeca, Bakkerij & Recreatie

De HBR-opleiding is een brede opleiding voor leerlingen die zich willen oriënteren op de vrijetijdssector, de horecawereld en de bakkerij. De leerlingen maken kennis met de volgende beroepen: Kok, brood -of banketbakker, gastheer/ gastvrouw, recreatiemedewerker.

De leerlingen leren tijdens de lessen de basis van:

  • Koken: snijtechnieken, verschillende bereidingswijzen & warenkennis.
  • Gastheerschap: ontvangen & verzorgen van gasten, bereiden en serveren van dranken en het presenteren & afhandelen van de rekening.
  • Bakken: Het maken brood & banket producten. Het omgaan met verschillende grondstoffen, recepturen voor de bakkerij en een stukje verkoop.
  • Recreatie: leerlingen verdiepen zich in de recreatiesector & organiseren activiteiten.

Beide profielen bereiden leerlingen voor op een vervolgopleiding binnen het mbo. Het volgen van het ene of het andere profiel is een keuze die gemaakt wordt binnen het vmbo. Het basis- of kaderdiploma geeft in veel gevallen de mogelijkheid om op vele andere mbo-opleidingen toegelaten te worden. Door het volgen van de keuzevakken kan de leerling ook besluiten om een andere keuze maken.

Keuzevakken

Naast de vaste onderdelen die aangeboden worden in het profieldeel hebben wij op het DBC een uniek keuzeprogramma ontwikkeld met veel mogelijkheden. Tijdens leerjaar 3 en leerjaar 4 volgen de leerlingen 4 keuzevakken. In beide leerjaren worden er 6 lesuren besteed aan het keuzeprogramma. Het keuzeprogramma wordt afgesloten met een schoolexamen.

Op het DBC vinden wij het belangrijk dat leerlingen kunnen worden wie ze zijn. Hoe ze daarachter komen? Door veel te ontdekken en uit te proberen! Wij bieden leerlingen daar in het keuzeprogramma de ruimte voor. Zij bepalen zelf wat zij graag willen leren en stellen hun eigen programma samen. Een eigen website bouwen, mode ontwerpen, sporten, koken, werken met kinderen of in de kapsalon, er is van alles mogelijk.

 

Keuzevakken basis/kader:

 Leerjaar 3

 Leerjaar 4

 Sport en bewegen

 Geüniformeerde dienstverlening

 Evenementen

 EHBO

 Traiteur

 Bijzondere keuken

 Ondernemen

 Webshop

 Mode en Design

 Facilitaire dienstverlening

 Uiterlijke verzorging

 Presentatie & Styling

 Voeding en bewegen

 Assisteren in de gezondheidszorg

 Welzijn, kind en jongeren

 Welzijn, volwassenen en ouderen