Studieadvies

Studieadvies

Gedurende de gehele schoolperiode worden onze leerlingen begeleid en geadviseerd door de decanen. Zij helpen ze keuzes maken voor hun toekomst. Middels keuzebegeleidingslessen maar ook één op één in een persoonlijk gesprek. De deur van onze decanen staat altijd open.

Wanneer je worstelt met de volgende vraagstukken biedt de decaan een luisterend oor en een studieadvies:

 • je weet niet naar welk profiel je kunt gaan
 • je wilt wat weten over jouw vakkenpakket
 • je weet niet welke vakken nodig zijn voor een bepaald beroep
 • je wilt iets weten over vervolgopleidingen
 • je wilt iets weten over studiefinanciering
 • je wilt praten over wat je na school kunt gaan doen
 • je weet helemaal nog niet wat je wilt worden

De decaan biedt samen met de rest van onze begeleidingsstaf advies bij de profielkeuze. Hoewel de keuze pas aan het einde van de onderbouw gemaakt wordt is dit een proces wat al start vanaf het moment dat een leerling in de brugklas start. In de mentoruren wordt aandacht geschonken aan het maken van een studiekeuze en door middel van een aantal stages maken de leerlingen gedurende de schoolperiode bovendien kennis met de praktijk. Op basis van de resultaten, wensen en doelen van de leerling helpen de decanen de leerling een keuze te maken voor een programma wat optimaal aansluit op de vervolgcarrière.

Onze decanen zijn:

 Mevr. E. Belïën  decaan VMBO
 Mevr. G. Zegers MSc  decaan HAVO/VWO Leerjaar 3, 4, 5 en 6 en stage HAVO/VWO 4


De stagebegeleiding is in handen van mevr. Nancy Sier.

Kiezen voor een vervolgopleiding

In het examenjaar wordt het spannend voor de leerlingen! Wat ga ik doen? Verder studeren of aan het werk? Of een jaar “ertussenuit”?

Het is belangrijk om direct na de start van het examenjaar na te denken over de toekomst. Inschrijven voor een vervolgopleiding moet namelijk op tijd gebeuren én bij sommige vervolgopleidingen heb je te maken met meer aanmeldingen dan plaatsen. Dit noemt men een numerus fixus. Aanmelden is dan mogelijk maar met een aantal voorwaarden waaronder een selectieprocedure.

Het bezoeken van Open Dagen, informatieavonden, meeloopdagen en niet te vergeten het internet helpt enorm bij het maken van een keuze voor een vervolgopleiding. Soms lijkt het een verloren dag als een Open Dag niet aansluit op jouw wensen of interesses, maar ook weten wat je niet wilt is waardevol in het nemen van beslissingen.

Op www.studiekeuze123.nl is heel veel informatie beschikbaar over vervolgopleidingen, Open Dagen, numerus fixus en meer. Ook is een interessetest beschikbaar die kan helpen bij het kiezen van een vervolgstudie. Het is heel zinvol om de beschikbare testen en keuzewijzers door te lopen, zodat een goed beeld wordt gevormd van de mogelijkheden die er zijn. En die mogelijkheden zijn groter dan je denkt!

Inschrijven

De uiterste inschrijfdatum voor elke vervolgopleiding is 1 mei. Voor numerus fixes opleidingen is de deadline voor inschrijving altijd 15 januari aangezien hier een heel selectietraject aan vooraf gaat. Daarnaast zijn er studies met aanvullende eisen. Denk aan lichamelijke en psychologische testen en portfolio’s. Hou hier rekening mee met aanmelden. Op www.studiekeuze123.nl wordt per opleiding aangegeven wat de verschillende toelatingseisen zijn.

Om in te schrijven ga je naar studielink en volg de stappen:

 1. Maak een DigiD aan (let op, het duurt een paar dagen voordat deze wordt toegekend)
 2. Ga naar Mijn studielink op www.studielink.nl
 3. Controleer de persoonlijke gegevens
 4. Controleer de vooropleiding
 5. Schrijf in voor de gewenste vervolgopleiding

Meer informatie?

Neem contact op met onze decaan Gonnie Zegers via gzegers@donboscocollege.com of telefonisch via 0299-399299.

Wist je dat?

We één van de schoonste scholen van Nederland zijn
Het DBC geen loting voor leerlingen uit Waterland-Oost vereist?
We vanaf schooljaar 2021-2022 maatwerk leveren voor topsporters?
We alle niveaus (m.u.v. gymnasium) onder één dak hebben?