Wat verandert er?

Wat verandert er?

Je bent bijna-brugklasser. Wat dat betekent? Nou, heel simpel gezegd ga je volgend schooljaar naar de middelbare school en als je daar voor het eerste jaar les volgt, noemen ze jou een brugklasser. Het eerste jaar van de middelbare school heet namelijk de brugklas. En dat heet hij voor iedereen, of je nu naar VWO, HAVO of VMBO gaat.
 

Even wennen

In de brugklas zul je aan best wel wat dingen moeten wennen. Allereerst heb je niet meer een juf of meester, maar heb je er een heleboel. Je volgt elk uur een ander vak in een ander lokaal. Zo kun je bijvoorbeeld eerst Engelse les krijgen op de 1e verdieping en daarna biologie op de 2e verdieping. En voor elk vak heb je een andere leraar. Die weet jou veel meer te leren over dat speciale vak. Tussen de lessen door ga jij van het ene lokaal naar de volgende.

Huiswerk

Ook krijg je huiswerk. Zoals je nu thuis misschien wel eens hebt moeten leren voor een proefwerk, zo gaat dat op middelbare school vaker. De leraar vraagt jou om iets voor te bereiden voor de volgende les of om iets wat je in de afgelopen les hebt geleerd in opdrachten uit te voeren. We noemen het huiswerk omdat je dat vaak thuis doet na school, maar je kunt dit ook in onze studieruimte doen als je bijvoorbeeld een uurtje tussendoor vrij bent.

Leerling-mentoren

Gelukkig ben je niet alleen. Want iedere brugklasser heeft te maken met dezelfde veranderingen. En iedereen op het DBC is ooit brugklasser geweest. Onze leerling-mentoren helpen jou wennen aan je nieuwe school. Je kunt ze vragen stellen over hoe iets werkt als je iets niet begrijpt en zij leggen het je graag uit. En wie weet, ben jij over een paar jaar wel zelf een leerling-mentor.