Een nieuw ritme

Een nieuw ritme

In de brugklas veranderen veel dingen die jij gewend bent van jouw basisschool. Dat is helemaal niet erg, maar vaak moet je hier wel even aan wennen. Daar is de brugklas voor bedoeld, je went aan een nieuwe manier van school, een nieuwe manier van leren en misschien ook wel een beetje aan een nieuwe manier van leven. Want je gaat niet meer naar de school waar je al 8 jaar lang gewend bent.
 

Een nieuwe school

Het Don Bosco College is voor velen een stukje verder van huis dan de basisschool. Je gaat op de fiets of misschien wel met de bus naar school waar je nu misschien wel lopend heen kunt. En misschien is de school wel in een heel ander dorp dan waar jij vandaan komt. Wennen dus, want je moet wel op tijd komen. Gelukkig maken we het je in het eerste jaar zo makkelijk mogelijk en beginnen jouw lessen vaak gewoon het eerste uur zodat je elke ochtend om dezelfde tijd verwacht wordt.
 

Voor elk vak een andere leraar in een ander lokaal

Anders dan op de basisschool heb je nu voor elk vak een andere leraar. Deze weet jou ontzettend veel te leren over een bepaald vak. De een geeft Duitse les, terwijl de ander jou helpt met scheikunde. En jij gaat elk lesuur naar een andere leraar toe. In jouw lesrooster vind je precies welke les je op welk moment hebt, met welke leraar en ook belangrijk: in welk lokaal. Want je zit niet meer vast in één leslokaal, maar je verandert na elk uur van lokaal. En vooral dat is in het begin even wennen.
 

Pauzes

Op het Don Bosco College heb je 2x per dag pauze. In de ochtend na het 2e uur heeft de onderbouw (waar de brugklas bij hoort) 20 minuten pauze. Je kunt dan even met jouw vrienden en vriendinnen relaxen in de kantine of buiten op de zitjes. Na het vijfde lesuur is het tijd voor de lunchpauze. In de kantine worden gezonde broodjes verkocht, maar je kunt natuurlijk ook gewoon jouw eigen lunch meenemen. Deze pauze duurt 50 minuten, dus je hebt voldoende tijd om te eten en even uit te rusten zodat je klaar bent voor de lessen van de middag.

Lesrooster

Aan het begin van het schooljaar krijg je een lesrooster. Hierop vind je welke lessen je in welk lesuur hebt en van welke leraar. Ook vind je hier in welk lokaal je moet zijn. Zoals gezegd houden we er in de brugklas wat meer rekening met de regelmaat die je gewend bent van de basisschool. We starten gewoon met lessen in het eerste lesuur en tussendoor zijn er zo min mogelijk “tussenuren”, lesuren waarin jij geen les hebt. Maar je hebt bijvoorbeeld niet meer elke woensdagmiddag vrij. Dat kan nu wel eens donderdagmiddag zijn. Op andere dagen heb je soms 6 uur les, soms 7 uur. Klinkt verwarrend maar het went snel.
 

Leren plannen is belangrijk

Misschien wel het grootste verschil met jouw school nu is dat je moet leren plannen. Je krijgt huiswerk en moet leren voor toetsen en overhoringen. We helpen je wel een beetje, maar jij moet zelf leren om je huiswerk te verdelen. Als je over een week een grote toets hebt, dan moet jij zelf inschatten dat je dat niet een dag van te voren allemaal kunt leren en dat je misschien wel iets eerder moet beginnen. En dan moet je ook nog rekening houden met huiswerk van andere vakken. Meer over huiswerk en Magister vind je hier.
 

Schoolboeken

Dat is wel een grote verandering: je neemt elke dag een schooltas mee naar school met daarin de boeken en materialen die je nodig hebt voor de lessen van de dag. Je moet dus elke dag goed opletten dat je de juiste spullen bij je hebt en aan het einde van de dag neem je ze uiteraard weer mee naar huis voor het huiswerk. Het plannen is hier dus ook erg belangrijk! Nu is zo’n schooltas best zwaar, zeker als je het niet gewend bent. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een kluisje te huren in de school. Hier kun je een deel van je boeken in opbergen en tijdens de pauzes wissel je de boeken om. Dan wordt het tillen minder zwaar. Zorg er wel voor dat je de boeken die je nodig hebt voor je huiswerk ook mee naar huis neemt aan het einde van de dag.

Al met al is de brugklas vaak even wennen, maar je zult je op het Don Bosco College gelijk thuis voelen. Dat weten we zeker.