De week tegen pesten

De week tegen pesten

De week van 25 t/m 29 september stond in het teken van de Week Tegen Pesten. De slogan was dit jaar 'Goed voor elkaar!' Zijn jullie goed voor elkaar? Dan hebben jullie het goed voor elkaar! Samen zorgen we voor een gezellig en veilig groepsklimaat.

Het voorkomen en aanpakken van pesten vraagt natuurlijk het hele jaar door aandacht. Maar door extra aandacht te besteden aan het onderwerp in de Week Tegen Pesten maken we een goede start van het nieuwe schooljaar!

De brugklassen bezochten deze week de voorstelling "Like me" van Stichting KiKiD over social media, (cyber)pesten en groepsdruk.

De leerlingen gingen tijdens de voorstelling met elkaar en met de jongerenexperts van KiKiD in gesprek. Zo worden ze zich bewuster van de risico's van het effect van pesten. Social media kan heel handig zijn, maar moet wel op de juiste manier worden gebruikt. Door de voorstelling van "Like Me" geven we jongeren handvatten over hoe ze op social media op een respectvolle manier met zichzelf en anderen om kunnen gaan.

Ook in de mentorlessen was er aandacht voor pesten door middel van "kletspraatjes". Door de klas in kleine groepjes te verdelen en ieder groepje steeds een kaart te laten trekken ontstaat er een gesprek. Op elke kaart staat een vraag of een stelling die gaat over pesten.  Zo horen we van elkaar hoe we denken over pesten. We bespreken wat nodig is voor een fijne sfeer in de klas, een sfeer waarin pesten niet nodig is.

Het kan best lastig zijn om pesten te bespreken met uw kind. Heeft u als leerling en/of ouder hulp nodig? Heeft u vragen? Neem contact op met ons. Een gesprek aanvragen is een belangrijk begin. Het is niet makkelijk om als ouder de stap te zetten naar de mentor of schoolleider maar het kan wel het begin van een oplossing zijn.

Voor advies over pesten, kijk op: https://www.mediawijsheid.nl/onlinepesten en Online pesten: wat kun je eraan doen? | Nederlands Jeugdinstituut (nji.nl)