Begeleiden

Begeleiden

Leerlingondersteuning: Samen werken aan succes

Op het Don Bosco College vinden we het belangrijk dat elke leerling zich gezien en gesteund voelt. Goede begeleiding is onmisbaar voor een fijne schooltijd en een succesvolle ontwikkeling. Daarom is het begeleiden van leerlingen een vanzelfsprekend en essentieel onderdeel van ons onderwijs. Onze docenten spelen een actieve rol in de begeleiding en zorgen voor een nauwe koppeling tussen lesgeven en ondersteuning. In de dagelijkse lessen wordt scherp gelet op wat een leerling nodig heeft om goed mee te komen en zich prettig te voelen. We werken vanuit een proactieve aanpak en signaleren mogelijke uitdagingen zo vroeg mogelijk. Wanneer extra hulp nodig is, kijken we samen naar de beste oplossing, dit kan zowel binnen de lessen plaatsvinden als daarbuiten. Bij de start van de schoolloopbaan brengen we al in kaart welke begeleiding passend is voor een leerling. Op basis daarvan zorgen we voor een omgeving waarin iedereen de kans krijgt om te groeien en te slagen. Wij geloven namelijk dat de juiste aandacht en begeleiding bijdragen aan het behalen van goede resultaten, aan het kwalitatief beter functioneren en aan het hebben van een prettige tijd op het DBC.

 

Welke vormen van begeleiding biedt het Don Bosco College?

Het DBC biedt een grote variëteit aan begeleiding. Wanneer hier behoefte aan is, wordt voor de leerling een plan van aanpak of een onderwijsperspectiefplan (OPP) voor begeleiding samengesteld. Soms kan de begeleiding bestaan uit extra aandacht van de docent of ondersteuning van de mentor, maar in andere gevallen schakelen wij een of meer van onze begeleiders in.

Ondersteuningscoördinator (oco)

De ondersteuningscoördinator stuurt het ondersteuningsteam aan, waarin onder andere leerlingbegeleiders, decanen en remedial teachers samenwerken om leerlingen te helpen bij hun ontwikkeling. Ook zorgt de ondersteuningscoördinator voor een goede afstemming met docenten, mentoren en ouders, zodat iedereen weet wat een leerling nodig heeft. Daarnaast denkt de oco mee over het beleid rondom leerlingondersteuning en werkt hij of zij samen met externe partijen zoals jeugdzorg en het samenwerkingsverband (SWVVO Waterland). Het doel? Een veilige en prettige leeromgeving creëren, waarin elke leerling de ondersteuning krijgt die bij hem of haar past.

Onze ondersteuningscoördinator is:

Mw. L. Schipper Ondersteuningscoördinator

Begeleiding cognitief talent

Onze talentbegeleiders ondersteunen de cognitief getalenteerde leerlingen. Dit houdt in dat zij samen met de leerlingen vaststellen wat hun onderwijs- en ondersteuningsbehoeften zijn en er vervolgens voor zorgen dat wij als school zoveel mogelijk aan die behoeften tegemoet komen. Dat doen we met maatwerk, zoals compacten/verrijken of versnellen, peergroup- onderwijs,  ondersteuning door de begeleider passend onderwijs of anderszins, toegesneden op de specifieke omstandigheden. De talentbegeleiders hebben hierover contact met de mentoren en de vakdocenten en natuurlijk ook met de ouders. Zo bieden we een leertraject op maat, passend bij de getalenteerde leerling.

Mw. T. Keijzer Coördinator hoogbegaafdheid
Dhr. R. Hottentot Talent begeleider
Mw. M. Prevaes Talent begeleider
Mw. G. Koning Talent begeleider
Mw. L. Stokman Talent begeleider
Mw. C. Kersten Begeleider passend onderwijs

 

 

Mentor

Elke klas heeft een eigen mentor. Hij of zij is tevens docent van de klas en de schakel tussen de leerling, de docenten en de ouders. De mentor is het eerste aanspreekpunt voor leerling en ouders als het gaat om vragen of verzoeken m.b.t. extra begeleiding. In de onderbouw en in het vmbo heeft elke klas in ieder geval 1 mentoruur per week. De mentor volgt de studieresultaten van zijn/haar klas en bespreekt deze met de ouders tijdens de ouderavonden.

Leerlingzaken

Ons bureau Leerlingzaken ondersteunt in de eerste opvang van leerlingen bij absentie, verwijderingen en regelmatig te laat komen.

Mw. K. Post-Dekker Leerlingzaken
Mw. B. Tuijp Leerlingzaken

Begeleider passend onderwijs (bpo)

Aanvragen voor ondersteuning komen altijd via onze ondersteuningscoördinator binnen. Dan volgt kennismaking met leerling en ouders. Gezamenlijk met leerling, ouders, mentor, afdelingsleider en bpo worden vervolgens afspraken gemaakt. Deze afspraken worden in Magister vastgelegd. De bpo werkt voornamelijk met leerlingen met een diagnose (of kenmerken daarvan), leer- en/of gedragsproblemen die het leren of de schoolgang in de weg staan. Het doel is het onderwijs te laten aansluiten op de mogelijkheden van de leerling. De bpo biedt maatwerk, consultatie en advies aan docenten en mentoren en overlegt met ouders. Ook kunnen leerlingen terecht als het gaat om psycho-educatie, reflectiegesprekken, acceptatie, examenvrees, onderpresteren, faalangst en executieve vaardigheden. De focus is op aanwezige talenten gericht, er is aandacht voor schoolvaardigheden en de begeleiding is gericht op succeservaring. Docenten en mentoren kunnen ook altijd binnenlopen in kamer 151 (maandag t/m donderdag) voor tips en informatie voor een leerling.

Onze begeleider Passend Onderwijs is:

Mw. C. Kersten Begeleider Passend Onderwijs / Stichting SVW

Remedial teaching (RT)

Leerlingen met specifieke leermoeilijkheden kunnen in aanmerking komen voor extra begeleiding. Dit kan gaan om leerlingen met dyslexie of dyscalculie, maar ook leerlingen die (soms tijdelijk) wat extra begeleiding nodig hebben bij bepaalde vakken. Hierbij ligt de nadruk op de talen en Wiskunde, maar ook bij andere vakken kan hulp nodig zijn.Ook leerlingen die korter dan 6 jaar in Nederland zijn (NT2), hebben recht op RT. Daarnaast bieden we faciliteiten voor slechthorende en slechtziende leerlingen, zoals aangepaste kijk- en luistertoetsen.

De RT-docenten werken individueel of in kleine groepjes met de leerlingen. De begeleiding kan o.a. bestaan uit extra instructie, hulp bij huiswerkopdrachten, extra oefenen en voorbereiding voor toetsen, tentamens en eindexamens. Samen met de zorgcoördinator bepalen wij welke passende maatregelen nodig zijn voor leerlingen met speciale behoeften.

Mw. M. Schokker Docent remedial teaching / NT2-coördinator
Mw. M. Haremaker Docent remedial teaching

Schoolmaatschappelijk werk

Leerlingen die te maken hebben met problemen in de persoonlijke en/of thuissituatie kunnen terzijde worden gestaan door onze schoolmaatschappelijk werksters. Het werk van de maatschappelijk werker strekt zich uit over een breed terrein van invloeden, die een negatief effect hebben op het welbevinden en functioneren van leerlingen. De begeleiding kan gebeuren op verzoek van de leerling zelf of op voorstel van docenten en altijd in overleg met de ouders/verzorgers. Aanmeldingen verlopen via de mentor in overleg met de ondersteuningscoördinator. Onze schoolmaatschappelijk werksters zijn:

Mw. M. Smits Schoolmaatschappelijkwerk / Levvel
Mw. K. Scheffer Schoolmaatschappelijkwerk / Levvel

 

Decanaat

Uiteraard worden onze leerlingen gedurende hun schoolperiode geadviseerd over hun studie- en loopbaankeuze. Meer informatie vind je bij studieadvies. De decanen begeleiden de leerlingen vanaf leerjaar 1 bij hun loopbaanoriëntatie en geven studieadvies. Zij organiseren activiteiten en begeleiden de leerlingen gedurende hun schoolloopbaan bij het maken van keuzes voor profielen en sectoren. Ook de keuze en de overstap naar het vervolgonderwijs wordt door de decaan begeleid.

Onze decanen zijn:

Mw. E. Beliën Decaan vmbo
Mw. A. Finch en Dhr M. Stuijt Decaan havo / vwo

Stage-coördinator

De school bereidt leerlingen voor op een vervolgstudie of praktijk. Daarom is het belangrijk om die praktijk in een vroeg stadium te leren kennen. Het Don Bosco College organiseert verschillende stages, voor vmbo, havo en vwo leerlingen. De ervaring leert dat deze stages een zinvolle bijdrage leveren aan een verstandige voorbereiding op het maken van de keuze, voor een bepaalde opleiding of een combinatie van werken en studeren in dit werkveld. Zij worden hierin begeleid door de stagecoördinator.

 

Onze stage-coördinator is:

Mw. N. Sier Stage-coördinator

Leerlingcoördinator

De leerlingcoördinator houdt zich bezig met zaken of voorvallen van de leerlingen, daar waar dit de grens van de taak van de mentor overstijgt. Het kan gaan om gedragsproblemen van leerlingen, problemen rond pesten, verzuim en andere leerling-gerelateerde problemen met zowel medeleerlingen als met docenten. De leerlingcoördinator heeft nauw contact met de mentoren, de teamleider, de ondersteuningscoördinator en andere medewerkers zorg, ouders en externe organisaties.

Onze leerlingcoördinator is:

Mw. L. Zwarthoed Leerlingcoördinator / anti-pestcoördinator

Intern begeleider

De intern begeleider (IB'er) op het Don Bosco College houdt zich bezig met de ondersteuning van docenten en mentoren, met als doel de gezamenlijke en individuele aanpak van docenten doelgerichter en effectiever te maken. Op deze manier zal de onderlinge samenwerking en het gevoel van veiligheid en rust bij docenten en leerlingen worden versterkt.

De IB'er bezoekt lessen, adviseert docenten, mentoren en schoolleiding en ondersteunt leerlingen met als doel:

  • Het realiseren van sociale veiligheid in de klas.
  • Het verminderen van gedragsproblemen van leerlingen in het klaslokaal.
  • Het vergroten van handelingsbekwaamheid van docenten.
  • Het realiseren van een herkenbare pedagogische huisstijl.

"Advies is als sneeuw; hoe zachter het valt, hoe langer het blijft hangen en hoe dieper het in de geest zinkt" (Samuel Taylor Coleridge).

Onze intern begeleider is:

Mw. M. Tessel Intern begeleider

Samenwerkingsverband Waterland VO (SWVVO)

In sommige gevallen lopen we tegen de grenzen van de ondersteuningsmogelijkheden binnen de school aan. Dan kan er worden uitgeweken naar een andere school in het samenwerkingsverband. Om leerlingen die extra zorg nodig hebben effectief te kunnen begeleiden, werken wij op regionaal niveau samen met de volgende scholen:

Purmerendse Scholen Groep Purmerend
Het Waterland College Purmerend
Martin Luther Kingschool Purmerend
VONK Purmerend
Het Bernard Nieuwentijt College Monnickendam
Atlas College Edam

Op het Don Bosco College staat begeleiding centraal, zodat elke leerling zich gezien en gesteund voelt. Onze docenten, mentoren en ondersteuningsteam werken samen om leerlingen op zowel didactisch als sociaal-emotioneel vlak te helpen. Er zijn diverse vormen van ondersteuning, zoals mentorbegeleiding, remedial teaching, passend onderwijs en maatschappelijk werk. Daarnaast zorgen de ondersteuningscoördinator en leerlingcoördinator voor extra hulp waar nodig. Bij specifieke hulpvragen werken we samen met externe instanties. Ons doel is een veilige en prettige leeromgeving bieden, waarin iedere leerling de kans krijgt om zich optimaal te ontwikkelen en succes te behalen.