Over ons onderwijs / Vakken / Lichamelijke Opvoeding

Lichamelijke Opvoeding

Lichamelijke Opvoeding(LO), in de volksmond beter bekend als gym, is bij uitstek een doevak!

Naast dat het leuk en ontspannend is, brengt het allerlei goede gevolgen met zich mee. Door te gymmen maken de leerlingen kennis met en leren ze meer over verschillende sporten, daarnaast is samenwerken een belangrijk onderdeel en leren ze om te gaan met regels en een sportieve houding te ontwikkelen.

Ook leren de leerlingen bij les- en leidinggeven zich te presenteren voor een groep en hoe zij kennis kunnen overdragen. Dit heeft positieve effecten op het zelfvertrouwen van leerlingen maar ook op de toekomstige studiekeuze.

Sociale/Cognitieve ontwikkeling

Tijdens het bewegen leer je dus rekening met elkaar te houden en op een juiste manier met elkaar om te gaan. Je leert van alles terwijl je beweegt; wat het belang van (spel)regels is, wat een ander kan en jij (nog) niet, dat samenwerken belangrijk is, enz. Kortom allerlei positieve kwaliteiten die je in het dagelijks leven hard nodig hebt! Regelmatig en gevarieerd sporten heeft ook positieve effecten op de cognitieve ontwikkeling van kinderen.

Effecten van gym/sport/bewegen …

Je zit lekkerder in je vel, je bent weerbaarder, je ontmoet nieuwe mensen, je leert omgaan met regels, je leert door te zetten, je kan even alles van je afzetten, je hebt plezier met elkaar, het is goed voor de gezondheid, kinderen krijgen meer zelfvertrouwen, je krijgt meer weerstand, minder snel ziek en nog veel meer….

Voor leerlingen met een bijzondere interesse voor Lichamelijke Opvoeding en les- en leidinggeven kan het vak LO een voorbereidende rol hebben voor diverse opleidingen denk hierbij aan: CIOS, Sport & Bewegen, Academie Lichamelijke Opvoeding (ALO), PABO en andere opleidingen waar sport en les- en leidinggeven een prominente rol innemen.