Nieuws

DBC-wetenschapsweek: workshops ‘Brein in beeld’

Toegevoegd: 18-01-2017

Wist je dat onze hersenen bestaan uit meer dan honderd miljard zenuwcellen en dat de hersenen van vrouwen 10% kleiner zijn dan de hersenen van mannen? Zonder hersenen heb je natuurlijk geen bewustzijn om hierover na te denken en heb je geen geheugen om deze informatie in op te slaan. Onze PAO(Pre-Academisch Onderwijs)-leerlingen weten dit maar al te goed. Op de eerste dag van de DBC Wetenschapsweek hebben zij workshops gevolgd over hersenonderzoek, radiologie, neurofilosofie, hersenanatomie en cognitie. Wetenschappers in opleiding of met een baan die allemaal aangesloten zijn bij de Stichting Brein in Beeld (BiB), brachten kennis over deze tak van wetenschap het DBC in.

In de workshop ‘radiologie’ vergelijken we beelden van gezonde en zieke hersenen met elkaar. Zieke hersenen kunnen witte stipjes hebben, in zieke hersenen is vocht te zien op rare plaatsen en soms zijn zieke hersenen gekrompen of zijn ze zelfs niet meer volledig actief. Door MRI-beelden worden hersenaandoeningen zoals Alzheimer, ALS en dementie plots zichtbaar!

“Veel ziektes zijn dus een gevolg van een hersenaandoening,” vat de ene leerling samen voor de ander. De boodschap is overgekomen en hun nieuwsgierigheid is gewekt. Bij de workshop ‘hersenonderzoek’ leren zij feit van fabel te onderscheiden. Niet alle interessante hersenweetjes die op sociale media voorbij komen zijn even betrouwbaar. Bij het uitvoeren van onderzoek is het belangrijk om rekening te houden met verschillen tussen proefpersonen, met name bij hersenonderzoek. Intelligentie, geslacht en leeftijd hebben invloed op de werking van de hersenen. Leerlingen pitchen hun ideeën voor hersenonderzoek. “Als ik onderzoek zou doen naar de invloed van gamen op de concentratie van leerlingen, zou ik twee groepen jongens onderzoeken van dezelfde leeftijd met hetzelfde IQ,” zegt Ryan uit B1M. “Beide groepen maken een test, vervolgens gaat één groep gamen en de andere groep niet.” “Daarna maken beide groepen weer een test en zal blijken of de gamegroep slechter scoort,” vult Mike zijn klasgenoot aan. Een wetenschapper is nieuwsgierig, creatief, nauwkeurig en kritisch. Een wetenschapper heeft rust nodig om scherp te blijven, tijd voor een pauze dus.

Bepalen wij zelf wat we denken? Het volmondige ‘ja‘ brokkelt stukje bij beetje af naarmate de klas meer leert over neurofilosofie. Tijdens het kringgesprek over bewustzijn is er geen goed of fout zolang meningen worden onderbouwd met goede argumenten. Is verslaving een ziekte? In groepjes wordt over het antwoord op deze vraag gediscussieerd. Dit is geen simpele opdracht aangezien de meningen over wat een verslaving en wat een ziekte is al uiteenlopen. Het wordt duidelijk dat we denken vanuit ons eigen bewustzijn en dat we ons niet zo snel van de wijs laten brengen. De rumoerige gesprekken worden begeleid door de wetenschappers.

Bij filosoferen is een mening het startpunt, bij de vierde workshop is het startpunt juist een feit: we volgen een workshop ‘hersenanatomie’. De lastige feitenkennis wordt door drie medewerkers van het VUmc op een geduldige en begrijpelijke manier uitgelegd. Zonder dat de leerlingen zich hiervan bewust zijn (bewustzijn!), volgen zij een hoorcollege zoals studenten dat doen op de universiteit. Ze leren over hersenkwabben en hun functies en vergelijken hersenen van mensen met hersenen van dieren. Na het theoriegedeelte volgt een praktijkopdracht: zet de onderdelen van de hersenen (echte hersenen) in elkaar. Sommige leerlingen zijn zo enthousiast bezig dat zij de korte pauze die volgt op deze workshop overslaan om nog even de verschillende hersendelen te bestuderen.

De laatste workshop is ‘cognitie’. Leerlingen leren dat zij soms selectieve aandacht voor iets hebben, bijvoorbeeld voor de leerling die opstaat en naar de prullenbak loopt terwijl de docent iets uitlegt. Hun concentratie wordt al snel weer aangewakkerd door een observatieopdracht die zij bij PAO al eerder hebben gemaakt. Een opdracht die volgens de geleerde theorie dus in het lange termijngeheugen zou moeten zitten. Ten slotte zuigt een aantal snelheidstests hun laatste beetje aandacht op. Zonder moeite blijven de leerlingen tot het einde cognitief actief.

Het begin van de wetenschapsweek was veelbelovend. Leerlingen hebben een kijkje gekregen in de werking van de wetenschap. We kijken terug op een geslaagde dag!

Renate Veerman
Docente NE/PAO

Nieuwsarchief

Breuk in het waterleidingnet (Toegevoegd: 23-03-2018)
ENGAGEMENT KUNST 6 VWO (Toegevoegd: 23-03-2018)
Rooster SE-D wk 13 ma 26-03-2018 tm vr 30-03-2018. (Toegevoegd: 20-03-2018)
INDELING SE-D PERIODE (Toegevoegd: 19-03-2018)
CJP-pashouders kunnen met 50% korting naar FC Volendam (Toegevoegd: 15-03-2018)
Inschrijving Talentenavond 19 april 2018 (Toegevoegd: 21-02-2018)
Schema wetenschapsweek H/A leerjaar 1 en 2 en bovenbouw H/A (Toegevoegd: 13-02-2018)
Profielkeuze voor de vwo en havo 3 klassen (Toegevoegd: 24-01-2018)
Schema gezondheidsonderzoek 4e klassen in week 5 (Toegevoegd: 23-01-2018)
Openspace (Toegevoegd: 01-01-2018)
INDELING REKENTOETSEN JANUARI 2018 (Toegevoegd: 12-12-2017)
Maandag 11 december lesuitval en 10 min. gesprekken vervallen (Toegevoegd: 11-12-2017)
VWO Masterclass voor basisschoolleerlingen in de regio (Toegevoegd: 13-11-2017)
Open dagen van verschillende ROC scholen (Toegevoegd: 09-11-2017)
Start nieuwe schooljaar 2017-2018 (Toegevoegd: 07-08-2017)