Zomer van NIX

Zomer van NIX

Eindelijk staat de zomervakantie voor de deur, iets waar iedereen enorm naar uitkijkt. Na twee zomers met beperkingen, is de samenleving weer opengegaan. Jongeren kunnen eindelijk weer op pad met vrienden, feestvieren, op vakantie of misschien zelfs naar een festival. Dit is natuurlijk heel fijn, maar brengt ook risico’s met zich mee. Zeker voor jongeren die voor het eerst naar festivals gaan of met hun vriendengroep op vakantie. Op feestjes of vakantie wordt soms (meer) gedronken en/of drugs gebruikt.

Alcohol- en drugsgebruik kunnen gevaarlijk zijn, zeker in een drukke omgeving als je dit niet meer gewend bent. Daarnaast zijn er negatieve gezondheidseffecten en bestaat de kans op verslaving. Welke grenzen kunt u als ouder meegeven aan uw kind over NIX18 in de zomerperiode? En hoe gaat u het gesprek hierover aan met uw kind?

Tips voor een zomer van NIX

Stel duidelijke regels

Om middelengebruik te ontmoedigen is het belangrijk om de regel NIX18 aan te houden. Nix18 is niet roken en niet drinken tot je 18e. Voor kinderen is dit duidelijker dan het af en toe toelaten van middelengebruik. Regels werken het beste als u er consequent in bent. Het lijkt misschien niet altijd zo, maar uw kind vindt het belangrijk wat u zegt en zal dat ook in het achterhoofd meenemen. Het is goed om stellig te zijn in uw regels. NIX is ook dus echt NIX. Dat is extra lastig op feestjes of op vakantie waar alcohol gebruik of rookgedrag vaker voorkomt. In de zomerperiode knijpen ouders soms sneller een oogje toe.

Het kan ook zo zijn dat u geen toezicht hebt, omdat uw kind met vrienden op vakantie gaat. Daarom is het belangrijk om op tijd en regelmatig met uw kind over NIX18 te praten. Uit onderzoek blijkt dat ouders gemiddeld 1x per maand met hun kind over het drinken van alcohol praten. Ouders beseffen namelijk steeds meer dat ze zelf invloed hebben op het rook- en drinkgedrag van hun kind. Ook blijkt dat de meeste ouders hiervoor niet één specifiek moment uitkiezen. Dit hoeft natuurlijk ook niet.

Kies bijvoorbeeld voor een moment wanneer het gemakkelijk ter sprake kan komen. Een toekomstig feest of uitje is een mooie reden om in gesprek te gaan. Dit kan op elk moment van de dag. De eettafel is dan ook niet altijd de ideale plek. Houd het gesprek bijvoorbeeld tijdens een rustig één-op-één moment met uw kind.

Focus op korte termijn risico’s

In een gesprek over NIX is het belangrijk om te focussen op de korte termijn risico’s van roken en drinken. Risico’s op de lange termijn maken namelijk veel minder indruk op pubers.

Roken: Bespreek het negatieve effect van roken op de longen, waardoor sportprestaties snel achteruitgaan. Daarnaast veroorzaakt roken nare geuren, heeft het invloed op je gebit én is het hartstikke duur. 

Drinken: Jongeren reageren anders op alcohol dan volwassenen en raken sneller onder invloed. Als gevolg zijn jongeren vaker betrokken bij verkeersongelukken en hebben zij een verhoogde kans op onveilig seksueel gedrag. Bespreek de negatieve gevolgen van alcohol op de hersenen en het gedrag: roekeloos worden, tragere reactie, minder remming, dingen doen waar je later spijt van krijgt.

Beloon goed gedrag

U kunt als ouder nooit met zekerheid zeggen of uw kind zich helemaal aan de NIX-afspraak houdt als u er geen zicht op hebt. Het is daarom goed om af en toe eens te vragen of het is gelukt om nog niet te roken of drinken. Als dat niet zo is, probeer er dan samen achter te komen hoe dat komt. Is het wel gelukt om nee te zeggen tegen roken en drinken? Beloon dit door uw trots uit te spreken of een van tevoren afgesproken beloning te geven.

Wilt u meer weten over middelengebruik en opvoeding? Kijk op: www.helderopvoeden.nl

 Zomercampagne NIX18

Deze zomer zetten we in de regio de zomercampagnes van NIX18 in. De campagnes richten zich op ouders (En verder NIX) en op jongeren (#NIXnodig) om hen te helpen de NIX18 afspraak na te leven: niet roken en niet drinken onder de 18 jaar. Door de norm NIX18 uit te dragen, schep je duidelijkheid. Nu vakanties en feestjes weer mogelijk zijn is dit nog belangrijker. 

Terugkijken webinar ‘Puberbrein, middelbare school en genotmiddelen’

Op dinsdag 10 mei organiseerden GGD Zaanstreek-Waterland en Brijder Jeugd de online ouderavond ‘Puberbrein, middelbare school en genotmiddelen’. De pedagogisch adviseur van de GGD en preventiedeskundige van Brijder gaven informatie over de overgang naar de middelbare school en wat hierbij komt kijken. Zo gingen zij in op de (eerste) aanraking met genotmiddelen en groepsdruk, hoe u hier als ouder mee om kan gaan. En wat u kan betekenen in de weerbaarheid van uw kind. Ook vertelden zij meer over de puberteit, het puberbrein en gaven ze tips hoe u uw kind kon begeleiden door deze ontwikkeling. U kunt het webinar terugkijken via: https://vimeo.com/708619891.

Zorgen om uw kind dat (te)veel gamet, blowt, of drinkt?

Ester kan met u en/of uw kind in gesprek. Deze gesprekken zijn gratis en anoniem. Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met Ester Teunen, ester.teunen@brijder.nl of 0623793914.