Wings of Change krijgt hulp van scholieren uit Volendam

Wings of Change krijgt hulp van scholieren uit Volendam

Wings of Change (WoC) combineert de opvang van roofvogels met de zorg voor kwetsbare doelgroepen. Een financieel steuntje in de rug kan deze stichting goed gebruiken. Leerlingen van het Don Bosco College in Volendam buigen zich over een aangepast ondernemersplan.

In het vierde VMBO-leerjaar krijgen leerlingen doorgaans de opdracht een ondernemersplan op te stellen, om een virtueel bedrijf op te starten. "Door de lockdown zijn we in een soort van tussenjaar beland, dat vergde een iets andere aanpak," vertelt Henk Vriend. De docent economie en economie & ondernemen bedacht hiervoor een uitgeklede versie van het ondernemersplan.

Beperking

"Afgelopen zomer bezocht ik, samen met een aantal vrijwilligers van De Garden uit Enkhuizen, de roofvogelshow bij WoC. Naast het opvangen en verzorgen van roofvogels worden hier ook mensen met een beperking opgevangen en begeleid. Tijdens dit bezoek werd duidelijk dat dit een kostbare operatie is en dat WoC meer inkomsten zou kunnen gebruiken." "Ik was onder de indruk hoe de interactie met deze dieren zorgt voor een positieve invloed op het welzijn van mensen. Een van de medewerkers vertelde me dat ze het financieel zwaar hebben. Ik bedacht dat er een mooie combinatie mogelijk zou zijn met mijn examenklas die gemengde leerweg volgt. De leerlingen in dit traject zijn meer praktisch dan theoretisch ingesteld. Een van de keuzevakken in hun examenjaar is ondernemen."

Vriend geeft zijn klas de opdracht om een plan op te stellen waarin met behulp van marketing het betaalde bezoekersaantal van WoC verhoogd zou kunnen worden. "De jeugd is vaak meer geïnteresseerd in de telefoon en vrienden dan in de samenleving. Ik dacht dat het geen kwaad zou kunnen hun interesse aan te wakkeren voor dit goede doel."

Affiniteit

De eerste opzet ligt nu op tafel. Om nog meer affiniteit met het onderwerp te creëeren, regelde de economiedocent een uitstapje voor de leerlingen. Woensdag woonden zij een roofvogelshow bij in Andijk. Na afloop stelde zij vragen aan de medewerkers om hun plan verder te kunnen ontwikkelen. Deze vragen, over bereikbaarheid, toegangstarieven en een giftshop, waren gericht op de uitwerking van de plannen om meer geld te genereren vanuit drie doelgroepen. Te weten: toeristen, de zakelijke markt en bedrijfsuitjes en bezoek van scholen. 

Naar verwachting is het plan van aanpak over twee maanden afgerond en wordt het gepresenteerd aan Wings of Change. 

Artikel uit het NHD