Nieuwsbericht voor ouders en verzorgers

Nieuwsbericht voor ouders en verzorgers

In dit nieuwsbericht van Brijder Jeugd en GGD Zaanstreek-Waterland meer informatie over het gebruik van vapes. Ook krijgt u informatie over de aankomende webinars op 19 oktober en 8 november.

Vapes of roken van elektronische sigaretten

Een elektronische sigaret, ook wel e-sigaret of vape genoemd, verdampt een vloeistof
(e-liquid) waardoor damp ontstaat die de gebruiker kan inademen. Er zit geen tabak in de vloeistof, maar vaak wel nicotine. E-sigaretten zijn te koop in verschillende vormen en (zoete) smaken. Dit maakt het populair onder jongeren. De smaakstoffen in e-sigaretten verbloemen de bittere smaak van nicotine.

De damp van e-sigaretten bevat naast nicotine chemische onzuiverheden die schadelijk zijn voor de gezondheid. Dit kan zorgen voor irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker.

Meer weten over het gebruik van elektronische sigaretten. Bekijk dit filmpje van NOS stories.

WEBINAR: Puberteit, opvoeding en alcohol (GGD ZW)

Op woensdag 8 november van 19.30 tot 20.30 uur organiseren GGD Zaanstreek-Waterland en Brijder Jeugd de online ouderavond: Puberteit, opvoeding en alcohol. Voor ouders met kinderen van 10 tot en met 14 jaar in de regio Zaanstreek-Waterland.

Tijdens dit webinar vertellen Carolien Ostermann (pedagoog) van de GGD en Ester Teunen (preventiedeskundige) van Brijder Jeugd u meer over:

  • De overgang van kind naar puber: verandering naar het puberbrein.
  • Wat u als ouder zoal tegen kunt komen in deze fase van uw kind, denk aan experimenteren met alcohol.
  • Zij geven tips over hoe u kunt grenzen kunt aangeven, maar ook hoe u het gesprek kunt aangaan en waarom het goede voorbeeld geven in deze fase zo belangrijk is.

Tijdens het webinar kunt u via een afgeschermde chat vragen stellen aan de experts. Zij beantwoorden uw vragen zoveel mogelijk tijdens het webinar.

Deelname is gratis. Meld u aan via: https://ggdzw.opleidingsportaal.nl/webinars/.
Na aanmelding ontvangt u een e-mail met een link naar de webinar.

WEBINAR: Heeft je puber moeite met opstaan? (GGD HN)

Op donderdag 19 oktober van 20.00 tot 21.15 uur organiseert GGD Hollands Noorden de online bijeenkomst: Heeft je puber moeite met opstaan? Voor iedereen die meer wil weten over het slaappatroon bij tieners in de leeftijd van 10-18 jaar.

Dominique Stumpel (kinderarts en slaapexpert) neemt u mee in de slaapwereld van pubers. Een goed nachtrust is belangrijk voor de ontwikkeling en daarmee leerprestaties én het humeur van tieners. Hoe kunnen ouders tieners helpen bij het vinden van een gezond slaappatroon en welke rol speelt sociale media hierin.

 In deze bijeenkomst vertelt ze u meer over:

  • Wat gebeurt er met de biologische klok van pubers?
  • Wat is gezond slaapgedrag en hoe draagt dit bij aan je gezondheid?
  • Wat heeft een tiener nodig om goed te kunnen slapen?
  • Wat te doen bij inslaapproblemen en moeite met opstaan?
  • Wanneer is er sprake van een slaapstoornis?

Meld u hier gratis aan (kies voor optie Webinar).

Hulp & advies
Maakt u zich zorgen over uw kind? Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met Ester Teunen. Zij kan met u en/of uw kind in gesprek gaan. Deze gesprekken zijn gratis. Ester maakt geen dossier van uw gezin. Ester: ester.teunen@brijder.nl